Gradatie informatie

Om de staat van het vinyl en de hoes te kwalificeren is een beoordelingsschaal ontwikkeld.  Hieronder wordt het een en ander toegelicht.


Mint (M)
Het vinyl en de hoes is in nieuwstaat en nog nooit gedraaid, vaak is deze ook nog verzegeld (factory sealed).


Near Mint (NM)
Het vinyl bevat geen fouten en speelt perfect af, het vinyl is helder en glanzend, en het label heeft geen beschadigingen. De hoes vertoont geen sporen van slijtage en ziet er bijna als nieuw uit. NM is de hoogste gradatie die word toegekend aan een 2e hand (geopende/gespeeld) vinyl.


Very Good Plus (VG+)
Het vinyl vertoont sporen van gebruik, kleine krasjes, maar met minimaal effect op de kwaliteit van het geluid. Het vinyl ziet er nog steeds goed uit, het label kan kleine imperfecties vertonen. Dit zijn de
platen die gebruikt zijn maar goed onderhouden. Bij hoezen zijn er sporen van minimale slijtage zichtbaar (vaak langs de randen), maar de hoezen verkeren wel in een goede staat. Er kan een plekje van een prijssticker op de hoes zichtbaar zijn, een klein geschreven naam, of een knipje in de hoes (Import Cut-out bij LP's uit de USA).


Very Good (VG)
Het vinyl heeft duidelijke krasjes die ruis of lichte kraak kunnen geven, maar de muziek niet overstemmen. Vaak is de ruis of lichte kraak het duidelijkst hoorbaar bij rustige stukken in de muziek. Het label en de hoes kunnen kleine scheurtjes, plakbandrestjes, een stickertje en/of handschrift bevatten maar is nog steeds acceptabel.


Good Plus (G+)
Duidelijk gespeeld, flets/grijs gekleurd vinyl met diepere krassen die afleidende geluiden maken tijdens het spelen (kraken, tikken etc.) De plaat speelt nog steeds zonder over te slaan, maar verkeert in een zeer matige staat. Het label kan duidelijk beschadigingen vertonen. De hoes verkeert in een slechte staat, met duidelijke slijtage of scheurtjes.
Deze exemplaren worden niet door ons in onze webshop aangeboden, tenzij het om een uiterst zeldzaam exemplaar gaat.